Όταν η Θετική Ψυχολογία και η αυτοβελτίωση δεσμεύονται στην αλλαγή ή απλά: Τρεις λόγοι για να επιλέξεις το Spiritual & Wellbeing Coaching

Ενθουσιάζομαι με κάποια νέα δραστηριότητα, ασχολούμαι πάρα πολύ έντονα με αυτή μοιράζομαι τη χαρά που μου προσφέρει μέσω social media και η χαρά μεγαλώνει από το feedback που λαμβάνω από τους φίλους. Όλο αυτό διαρκεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Μετά τα έχω παρατήσει. Και δεν είναι  η πρώτη φορά. Γιατί μου συμβαίνει ξανά; Μήπως αυτό που μου προσέφερε τις δόσεις ευτυχίας ήταν η γνωστοποίηση ότι ασχολούμαι με τη Face Yoga και όχι η ίδια η Face Yoga; Ναι αλλά αυτό συνέβη και με τα Ισπανικά. Διάβαζα σαν τρελή στην αρχή, μιλούσα και «πετούσα» ισπανικές λέξεις στους συνομιλητές και μετά ξαφνικά δεν είχα χρόνο για την εκμάθηση της γλώσσας ενώ το πρόγραμμα μου ήταν ακριβώς το ίδιο. Μη θυμηθώ τα μαθήματα Swing. Ωραίο αλλά δύσκολο, δεν είναι για μένα. Ποιος χορεύει στις μέρες μας swing…!

Μήπως αυτό που εις βάθος επιθυμώ χωρίς να θέλω να το παραδεχτώ είναι πως η ζωή μου έχει μία ροή βασισμένη σε μία ρουτίνα που δεν με ικανοποιεί, αρνούμαι να την αποδεχτώ και η πρόσκαιρη ενασχόληση με ιδιαίτερα hobbies είναι για τη δημιουργία ενός προφίλ ενός άλλου ανθρώπου, πιο δραστήριου, πιο δημιουργικού, πιο ελκυστικού…; Μία εικόνα που θα ήθελα να έχω αλλά δεν την έχω γιατί δεν προσπαθώ ουσιαστικά για την αλλαγή.  Και αυτό δεν αφορά μόνο τις νέες δραστηριότητες αλλά και τα επαγγελματικά που κάθε Πρωτοχρονιά κάνω την ευχή ο νέος χρόνος να μου φέρει ως δια μαγείας την προαγωγή ή μία νέα εργασία δίχως να κοπιάσω όμως για να την αποκτήσω. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο επίπεδο των ερωτικών σχέσεων.

Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε οφείλονται σε καταστάσεις έξω από εμάς και όχι σε εμάς! Οι άλλοι φταίνε και όχι εμείς! Μήπως ήρθε η στιγμή για την ενηλικίωση και την ουσιαστική ανάληψη των ευθυνών μας; Ο μόνος πραγματικός υπεύθυνος των όσων βιώνουμε είμαστε εμείς. Και ναι. Αποτελεί μία σκληρή παραδοχή στον εαυτό μας και με ακόμη δυσκολότερη την εκφορά και την τήρηση της δήλωσης  “Θα αλλάξω”. Πόσο εύκολα το λες και πόσο δύσκολα το πράττεις. Η ζωή είναι εύκολη και απλή όταν συνειδητοποιήσεις πως ότι δεν σε εξελίσσει χρειάζεται να αλλάξει και πως αξίζει ένας μικρός πόνος με στόχο μία μακροπρόθεσμη ευτυχία παρά μία βραχυπρόθεσμη κατάσταση ψευδής ευτυχίας που οδηγεί σταδιακά σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση πόνου. Και όπως το παιδί της πρώτης δημοτικού που για να μάθει να γράφει και να χειρίζεται με ευχέρεια τον λόγο χρειάζεται τον δάσκαλο για τον κατευθύνει και για να τον καθοδηγήσει έτσι και ο ενήλικας που αν και σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να ειπωθεί πως έχει μία φυσιολογική ζωή μπορεί να χρειαστεί τη θεραπευτική συμβουλευτική για το επόμενο βήμα. Για για να κόψει τους δεσμούς με τις μη υγιείς συμπεριφορές, συνήθειες και καταστάσεις, να τις αντικαταστήσει πλήρως με ορθότερα πρότυπα του ευ ζην και να θέσει σε λειτουργία ένα νέο μοντέλο ζωής φωτεινότερο και ομορφότερο. Αυτό το ταξίδι αναγνώρισης της αληθινής φύσης του εαυτού και της «μεταμόρφωσης» κάποιες φορές είναι πιο μακρύ και κάποιες πιο σύντομο και ο Spiritual and Wellbeing Coach γίνεται συνοδοιπόρος αυτού παρέχοντας βοήθεια σε όσα ακολουθούν παρακάτω αν του το επιτρέψεις…

 

  1. Να είσαι ξεκάθαρος όσον αφορά τον σκοπό και τις πραγματικές επιθυμίες σου

Συχνά, οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι ως προς το τι είναι προορισμένοι να κάνουν ή τι θα τους έκανε ευτυχισμένους.

Έχουν μία γενική ιδέα των πραγμάτων που τους αρέσει να κάνουν αλλά δεν γνωρίζουν πώς να δημιουργήσουν την αληθινή, διαρκή χαρά και να βρουν το νόημα στη ζωή τους.

Το Spiritual & Wellbeing Coaching σε βοηθά να γίνεις απόλυτα ξεκάθαρος όσον αφορά τα θέλω σου, τα όσα σε πυροδοτούν με ένα πάθος δημιουργίας και στην εκπλήρωση του προσωπικού σου σκοπού ζωής.

 

  1. Να δημιουργήσεις ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης και να λάβεις τη γνώση που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του.

Όταν έχει διασαφηνιστεί ο πραγματικός στόχος του ενδιαφερόμενου (κάτι το οποίο μπορεί να προκύψει και μέσα από τις Spiritual & Wellbeing Coaching συνεδρίες), ο θεραπευτικός σύμβουλος εργάζεται με τον θεραπευόμενο ώστε να προσδιοριστεί η πορεία δράσης του σχεδίου που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση του στόχου.

Πιθανότατα έχεις παρατηρήσει περιπτώσεις ανθρώπων που φαίνεται πως επιτυγχάνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ακόμη κι αν οι στόχοι τους έμοιαζαν αρχικά ανέφικτοι σε αντίθεση με μία ομάδα ανθρώπων που μοιάζουν να παλεύουν χρόνια χωρίς να βρίσκουν τον δρόμο τους.

Πού έγκειται η διαφορά;

Η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων, είναι πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι αξιοποιούν τους συμπαντικούς νόμους που κυβερνούν την δημιουργία του κόσμου προς όφελός τους. Τέτοιο παράδειγμα συμπαντικών νόμων είναι και ο Νόμος της Έλξης (Law of Attraction). Στον αντίποδα, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πετύχουν τους στόχους τους και φαίνονται κολλημένοι σε ένα στάδιο της ζωής τους, αγνοούν αυτούς τους νόμους ή άθελα τους τους στρέφουν εναντίον τους.

Ο Spiritual & Wellbeing Coach είναι εδώ για να σου εξηγήσει τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι αρχές καθώς και τον τρόπο ώστε να εξασφαλίσεις πως θα λειτουργήσουν προς όφελός σου και όχι εις βάρος σου.

 

  1. Να αναγνωρίσεις τα εμπόδια που σε κρατούν πίσω με μη προφανείς τρόπους

Οι περισσότεροι επιθυμούμε ένα βέλτιστο βιοτικό επίπεδο, καλύτερη υγεία και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τα κοντινά μας πρόσωπα, όμως κάθε προσπάθεια για αλλαγή κάποιου τομέα της ζωής μας που χρήζει βελτίωσης πέφτει στο κενό καθώς ένα κομμάτι του εαυτού μας τείνει να μένει προσκολλημένο σε ό,τι μοιάζει οικείο και ασφαλές.

Καθώς ξεκινά το ταξίδι προς την πορεία ζωής που ονειρεύεσαι παλιές συνήθειες, φόβοι και οι πεποιθήσεις θα προσπαθούν να σε κρατήσουν πίσω, μέσω απρόβλεπτων μεθόδων και τακτικών ώστε να συντηρήσουν την καθεστηκυία τάξη και να σε απομακρύνουν από την υλοποίηση του προσωπικού σου στόχου.

Θα εμφανιστούν αποπροσανατολισμοί που θα σε δελεάσουν ώστε να αναβάλεις τα σημαντικά έργα σου για την επόμενη ημέρα, αμφιβολίες που θα απομυζούν την αυτοπεποίθηση σου και θα επιβραδύνουν την πρόοδο σου οδηγώντας την σε τέλμα, συνήθειες που θα κάνουν τις προσπάθειες σου αναποτελεσματικές και τέλος φόβοι που θα σε κρατούν πίσω σβήνοντας το φως και την δύναμη σου αφήνοντας σε ανήμπορο να δώσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

Ο Spiritual & Wellbeing Coach θα εργαστεί μαζί σου βήμα βήμα ώστε να ανακαλύψεις αυτά τα εμπόδια, ακόμη κι αν δεν είναι ορατά στη ζωή σου με προφανή τρόπο και να οργανώσεις το προσωπικό σου σχέδιο διαφυγής- σωτηρίας ένα σχέδιο που θα σε βοηθήσει να τα υπερπηδήσεις ώστε να προχωρήσεις ανεμπόδιστα προς την ζωή που πάντα ονειρευόσουν χωρίς επιβραδύνσεις και τέλματα.

 

Γράφει η Πέννυ Κοτινά

Θετική Ψυχολόγος/ Spiritual & Wellbeing Coach

Σχετικές αναρτήσεις

Όταν ένα άτομο δεν είναι δυστυχισμένο είναι ταυτόχρονα και ευτυχισμένο; Τι είναι η θετική ψυχολογία και σε τι διαφέρει από την παραδοσιακή ψυχολογία;

Αλήθεια πως ορίζει κάποιος την παραδοσιακή ψυχολογία; Σαν την επιστήμη θεραπείας της ψυχικής νόσου. Ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω. Γνωρίζατε πως πριν τον Β’

Όταν η Θετική Ψυχολογία και η αυτοβελτίωση δεσμεύονται στην αλλαγή ή απλά: Τρεις λόγοι για να επιλέξεις το Spiritual & Wellbeing Coaching

Ενθουσιάζομαι με κάποια νέα δραστηριότητα, ασχολούμαι πάρα πολύ έντονα με αυτή μοιράζομαι τη χαρά που μου προσφέρει μέσω social media και η χαρά μεγαλώνει από